piątek, 29 marca 2024

Warto przeczytać

Gotowanie w wykonaniu osoby niepełnosprawnej

Gotować każdy może, nawet osoba zmagająca się z ograniczeniami ciała. Potrzebne jest jednak odpowiednie wyposażenie kuchni, właściwie zbudowane meble oraz szereg przydatnych dodatków. Uchwyty łazienkowe dla niepełnosprawnych przydają się również tutaj, ale co jeszcze warto wykorzystać w kuchni?


Jak zaprojektować kuchnię dla osoby niepełnosprawnej?


Jedni lubią gotować, a inni wzbraniają się przed tym rękami i nogami. Jednak dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich przygotowanie posiłków należy do wyjątkowo trudnych. Z tego względu właściwie urządzona kuchnia ma kluczowe znaczenie. W przypadku osób niepełnosprawnych szczególnie problematyczne jest stanie przy blacie w trakcie gotowanie oraz sięganie po naczynia czy produkty spożywcze umieszczone na wysokich półkach. W niekorzystnej sytuacji są również osoby mające problem z jedną z części ciała (lewa albo prawa strona jest całkowicie sparaliżowana). Wtedy uchwyty łazienkowe dla niepełnosprawnych nie są w stanie pomóc poradzić sobie z ograniczeniami ciała.

Blaty w kuchni osoby niepełnosprawnej muszą być umieszczone niżej, warto zadbać także o meble z zastosowaną pociąganą dźwignią oraz obracane w drzwiach gałki umożliwiające otwieranie drzwi. Z kolei piekarnik z bocznymi drzwiami wahadłowymi i panele sterujące z przodu płyty umożliwią gotowanie nawet przy stosunkowo małej sprawności ciała. Dla większości osób tylny palnik jest oddalony za bardzo, stąd wykorzystanie dwóch palników jest wystarczające.

Osoby poruszające się na wózkach powinny mieć lodówki otwierane „side by side”, które są po prostu łatwiejsze w użytkowaniu. Wysokość na jakiej są montowane, jest dostosowana do wysokości wózka, stąd można uniknąć problemów z korzystaniem nie tylko z samej lodówki, ale także i zamrażalki.


Jak gotować z niepełnosprawnością?


Kiedy meble są zamontowane na odpowiedniej wysokości, półki otwierają się bez problemu, a uchwyty łazienkowe dla niepełnosprawnych znajdują się we wszystkich potrzebnych miejscach w całym domu, można przystąpić do gotowania. Posiłki trzeba planować z wyprzedzeniem, dzięki czemu odpowiednio wcześnie można zrobić zakupy, zdjąć produkty i narzędzia znajdujące się zarówno na wysokich, jak i niskich półkach (w tym celu warto skorzystać z pomocy innej osoby). Trzeba przygotować potrzebne składniki oraz miejsce przeznaczone do gotowania. Szczególnie ważny jest bezproblemowy dostęp do wszystkich potrzebnych przedmiotów, odpowiednia ilość miejsca do poruszania się oraz swoboda manewrowania wózkiem. Gotowanie to ciężka praca, dlatego w trakcie przygotowania posiłku warto robić przerwy.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.